ΕΣΥ ΒΡΗΚΕΣ ΣΠΙΤΙ;

Εν έτει 2018 ένα από τα βασικότερα κοινωνικά αγαθά, εκείνο της στέγασης, αμφισβητείται καθώς φοιτητές και φοιτήτριες έρχονται να σπουδάσουν στο Ρέθυμνο και δεν μπορούν να βρουν σπίτι. Μετά από 3 χρόνια κόπου, εν μέσω πανελληνίων και ενώ κατάφερε κάποιος να εισαχθεί στη σχολή του, αναγκάζεται είτε να σπαταλήσει μεγάλο ποσό χρημάτων λόγω των υψηλών ενοικίων είτε ακόμη χειρότερα να διακόψει τις σπουδές του. Όλη η ζωή ενός νέου αποτελείται από συμβιβασμούς, είτε είναι στο σχολείο είτε είναι στο Πανεπιστήμιο και σε αυτό πρέπει να δώσουμε ένα τέλος.
Τα τελευταία χρόνια, οι πόλεις έχουν καταντήσει τουριστικές attraction, με αποτέλεσμα λίγα σπίτια να προορίζονται για τον τοπικό πληθυσμό, ενώ τα περισσότερα να μένουν άδεια όλο το χρόνο εκτός από το καλοκαίρι, όπου γίνονται ενοικιαζόμενα δωμάτια και Airbnb για τους τουρίστες. Και αυτό δεν πλήττει μόνο τους φοιτητές αλλά και καθηγητές, γιατρούς και νέους εργαζόμενους. Φαίνεται, λοιπόν, ότι δεν έχει σημασία αν οι φοιτητές δεν μπορούν να σπουδάσουν, αν τα σχολεία δεν έχουν δασκάλους και τα νοσοκομεία γιατρούς, δεν έχουν σημασία οι ανάγκες των τοπικών πληθυσμών, αρκεί και μόνο να υπάρχει Τουρισμός. Αποτέλεσμα αυτής τη λογικής είναι αυτοί που δουλεύουν, σπουδάζουν και δίνουν ζωή στο Ρέθυμνο να ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε σπίτια με πανάκριβα ενοίκια. Φυσικά ο άνθρωπος δεν είναι από τη φύση του εγωιστής και κερδοσκόπος, αλλά τα δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης σίγουρα έχουν εγκαθιδρύσει τη λογική ότι για να ζήσεις άνετα πρέπει να «φας» τον διπλανό σου.
Ταυτόχρονα, οι δωρεάν εστίες του Πανεπιστημίου που θα μπορούσαν εν μέρει να λύσουν το πρόβλημα της στέγασης, τουλάχιστον για τους φοιτητές/-τριες, είναι λιγοστές (300 σε μια πόλη που οι φοιτητές είναι 9.000) και τα μέτρα που παίρνουν οι πρυτανικές αρχές δεν στοχεύουν στην άμεση λύση του προβλήματος, αλλά αερολογούν περί αισθητικής αναβάθμισης των εστιών και ανέγερσης νέων εστιών μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια!
Γνωρίζουμε από το παρελθόν ότι η κατάσταση ούτε θα αλλάξει από μόνη της, ούτε από τους «ειδικούς». Αντιθέτως , θα αλλάξει μόνο μέσα από τους μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες όλων των φοιτητών και φοιτητριών οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι το Πανεπιστήμιο και η Κυβέρνηση κάνει λιγότερα από όσα πραγματικά μπορεί για να ικανοποιήσει τις ανάγκες μας. Επομένως όλοι μαζί, πρέπει να απαιτήσουμε από τις πρυτανικές αρχές να πιέσουν το Υπουργείο Παιδείας για παραπάνω χρηματοδότηση η οποία θα αξιοποιηθεί για τα παρακάτω:
• Να δοθεί άμεσα έκτακτο χρηματικό επίδομα για όσους δεν βρίσκουν σπίτι!
• Να ανεγερθούν περισσότερες δωρεάν εστίες και να καλύπτονται οι ανάγκες των φοιτητών για δωρεάν σίτιση και μεταφορά!
Και να πιέσουν Δήμο και Κυβέρνηση να πάρουν μέτρα :
• Να διατεθούν από το Πανεπιστήμιο, το Δήμο, την Εκκλησία χώροι φιλοξενίας
• Να απαγορευτεί η δυνατότητα βραχυχρόνιας επενοικίασης σε πλατφόρμες τύπου Airbnb στο κέντρο της πόλης
ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΧΑΡΗ
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΜΕ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΤΟ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις