ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΗΛΑΤΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ, ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΕΣΤΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ!


Στις 6/3 βγήκαν στην δημοσιότητα, φωτογραφίες από την καθημερινή πραγματικότητα ανθρώπων που ζουν στο περιθώριο. Σε μια από τις ελληνικές ιδιωτικές κλινικές, οι έγκλειστοι  βρίσκονται μόνιμα δεμένοι και δεμένες , στερούμενες και στερούμενοι οποιοδήποτε ανθρώπινο δικαίωμα τους χωρίς κανένα σεβασμό στην αυτοδιάθεση, στη προσωπικότητα και στις επιθυμίες τους. Οι εικόνες αυτές, δεν αποτελούν εξαίρεση αλλά τη σκληρή καθημερινότητα που βιώνουν τα άτομα με ψυχιατρική εμπειρία σε αυτές τις δομές. Η υποβάθμιση των δημόσιων δομών, παρουσιάζει ως μοναδική λύση τις ιδιωτικές κλινικές-επιχειρήσεις. Προφανώς, αποκλειστικός στόχος αυτών των επιχειρήσεων, είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους τους σε βάρος των ανθρώπινων ζωών. Σε περιπτώσεις που τα άτομα αντιστέκονται στην σκληρή μεταχείριση τους, η απάντηση είναι η περαιτέρω καταστολή με αύξηση των φαρμάκων, φυλακίζοντας τους μέσα στα ίδια τα σώματα τους.

Αντίστοιχα την προηγούμενη βδομάδα, 24 έγκλειστοι σε κέντρο αποτοξίνωσης στο Αζερμπαϊτζάν κάηκαν ζωντανοί σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο κτήριο, καθώς ήταν δεμένοι και δεμένες στα κρεβάτια τους.

Οι πρακτικές αυτές καταστολής και πειθάρχησης, δεν είναι εφεύρεση της εκάστοτε δομής , αλλά προωθούνται από την κυρίαρχη επιστήμη κατασκευάζοντας την ταυτότητα του επικίνδυνου ασθενή.

Ως φοιτήτριες και φοιτητές ψυχολογίας καλούμαστε να πάρουμε θέση. Μέσα στο ίδιο το τμήμα που σπουδάζουμε, η γνώση που παράγεται, τάσσεται συνήθως με το κυρίαρχο μοντέλο της ψυχιατρικής αναπαράγοντας το επικίνδυνο δίπολο υγείας και ασθένειας, κανονικότητας και μη-κανονικότητας. Τα δίπολα αυτά, που θεμελιώνονται επιστημονικά μέσα στα πανεπιστήμια, όταν εφαρμόζονται στο κοινωνικό πεδίο οδηγούν, στο αποκλεισμό και στην καταστολή όλων των υποκειμένων, που δεν προσαρμόζονται με τα κανονιστικά πρότυπα. Αυτό αποτυπώνεται στο εγκλεισμό, στη καθήλωση στα κρεβάτια, στα ψυχοφάρμακα, στη στέρηση του λόγου και της βούλησης.

Εμείς θέλουμε και θα είμαστε στο πλευρό όλων των υποκειμένων που βιώνουν τον ψυχικό πόνο, αυτών που δεν προσαρμόζονται και δεν καθυποτάζονται. Επιδιώκουμε να συνδεθούμε με όλα τα πολύμορφά κινήματα που παλεύουν για μια ριζοσπαστική ψυχολογία που θα απελευθερώνει το άτομα και την κοινωνία. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με όλες και όλους αυτούς και αυτές που ασκούν κριτική στη κυρίαρχη ψυχολογία και να επιδιώκουμε να τις δώσουμε πίσω τον επαναστατικό της χαρακτήρα, που δεν θα ευνοεί την βιομηχανία της τρέλας, αλλά θα παλεύει όχι μόνο για μια άλλη ψυχολογία, αλλά για μια άλλη κοινωνία.

Δεν είμαστε ασθενείς, ούτε υγιείς
Η καθημερινότητα είναι σχιζοφρενής.

ΑΕΠ | ΕΑΑΚ
στη ψυχολογία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις