ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΗΡΕ Ο Φ.Σ. ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ!

Αγωνιστική Απόφαση πήρε ο Σύλλογος Φοιτητών/-τριών Ψυχολογίας με το πλαίσιο της Αριστερής Ενωτικής Παρέμβασης. Ο Φ.Σ. Ψυχολογίας προχωράει σε κινητοποιήσεις και σε 2η Γενική Συνέλευση του Τμήματος. Ακολουθεί το πλαίσιο, που υπερψηφίστηκε από το φοιτητικό σώμα:

Χρόνο με τον χρόνο βλέπουμε τη κοινωνική κατάσταση να πολώνεται και να δημιουργούνται έντονες αντιθέσεις. Μέσα στη καπιταλιστική κρίση που έχει ξεσπάσει, όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού οδηγείται στη φτώχεια, την ανεργία και την επισφάλεια. Μέσα σ' αυτή τη κατάσταση όπου τα πιο φτωχά στρώματα οδηγούνται στην εξαθλίωση, όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά σε όλο το δυτικό κόσμο, τα πολλά μέτωπα του πολέμου που έχουν ανοίξει δημιουργούν τεράστια ρεύματα προσφύγων. Οι άνθρωποι αυτοί, που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον, οδηγούνται προς τις ευρωπαϊκές χώρες όπου συναντούν τα κλειστά σύνορα , τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις βίαιες επιθέσεις των φασιστικών στοιχείων και των κρατικών μηχανισμών. Στο Ρέθυμνο συγκεκριμένα, το προηγούμενο διάστημα είδαμε να καταφτάνουν πρόσφυγες, οι οποίοι προκειμένου να μην διαταραχθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα του νησιού, παρακωλύθηκε η διαδικασία αίτησης ασύλου τους στη Κρήτη και εν τέλει μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κω. Αναδεικνύεται λοιπόν, πως οι πολιτικές της κυβέρνησης, Ε.Ε. και κεφαλαίου, καταπατούν κάθε βασικό δικαίωμα και κεκτημένου , με στόχο την εξασφάλιση και την διαιώνισης της κερδοφορίας του. Αυτό γίνεται φανερό και με την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, καθώς βλέπουμε τους σύγχρονούς εργαζόμενους και εργαζόμενες να δουλεύουν με ολιγάμηνες συμβάσεις , με ανεπαρκής μισθούς και σε επισφαλείς συνθήκες.

Παράλληλα, μαζί με την όξυνση της κοινωνικής κατάστασης είναι λογικό να οξύνεται και η επίθεση στα πανεπιστήμια. Αυτή γίνεται τόσο σε επίπεδο δομών, και παροχών της μέριμνας αλλά και σε επίπεδο προγραμμάτων σπουδών. Φέτος, είδαμε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό φοιτητών και φοιτητριών στερήθηκε το δικαίωμα στην δημόσια και δωρεάν σίτιση, ενώ ο ίδιος ο πρύτανης του Π.Κ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις ούτε για στέγαση ούτε για σίτιση. Ως προς την στέγαση, είναι ξεκάθαρη η στάση του πανεπιστημίου, που φαίνεται να αδιαφορεί για τις απαράδεκτές εγκαταστάσεις τους εστιών καθώς και για το αίτημα των φοιτητών να ανεγερθούν νέες δωρεάν εστίες. Αντίστοιχή είναι η εικόνα και στο ζήτημα της μεταφοράς, αφού πέρα από τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν μέσα στα λεωφορεία, το κόστος μεταφοράς από και προς το πανεπιστήμιο είναι αβάστακτο.

Η κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω, ολοκληρώνεται με τις τροποποιήσεις που προσπαθούν να γίνουν στα προγράμματα σπουδών μας. Το τμήμα ψυχολογίας, βλέπουμε κάθε χρόνο να προχωρά σε τροποποιήσεις πάνω στο πρόγραμμα σπουδών, τόσο για να καλύψει τα ελλείματα του σε μέλη ΔΕΠ, όσο και για να εναρμονιστεί με τα πρότυπα του εντατικοποιημένου, ανταγωνιστικού ευρωπαϊκού πανεπιστημίου. Η δημιουργία δύο κύκλων σπουδών, η διάσπαση του ενιαίου πτυχίου, η απόκτηση πτυχίου με πιστωτικές μονάδες (ects) και η εναρμόνιση των προγραμμάτων με βάση της ανάγκες της αγοράς, είναι μέτρα που κατακερματίζουν το γνωστικό αντικείμενο και μετατρέπουν τις σπουδές σε ένα αγώνα απόκτησης προσόντων.

Χτες ήρθαμε αντιμέτωποι και αντιμέτωπες με την ανακοίνωση του τμήματος το οποίο βάζει το όριο των 35 ECTS στη δήλωση των μαθημάτων ανά εξάμηνου. Σε ένα ήδη εντακοποίημενο τμήμα ( αλυσίδες, τεστάκια, πρόοδοι, αυστηρά dead lines), το παραπάνω πλαφόν κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του τμήματος. Επιπλέον το πανεπιστήμιο οδηγεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στην οικονομική εξάντλησή, βάζοντας ξεκάθαρούς ταξικούς φραγμούς με το να μην τους παρέχει πλέον δωρεάν συγγράμματα, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΕΥΔΟΞΟΥ. Η εικόνα αυτή είναι παράλληλη και θέτει σε εφαρμογή το νομοσχέδιο Γαβρόγλου, το οποίο προβλέπει πέρα από όλα τα παραπάνω την αποκοπή της κρατικής χρηματοδότησης των ιδρυμάτων και την απεύθυνση τους σε ιδιώτες αλλά και στους ίδιους τους φοιτητές , με πιθανά μελλοντικά δίδακτρα.

Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Απέναντι στις πολιτικές αυτές που μεταφέρουν το κόστος σπουδών εξολοκλήρου στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, το φοιτητικό κίνημα οφείλει να χτίζει οδοφράγματα, και να εμποδίσει τόσο την εφαρμογή του νομοσχεδίου , όσο και την διάλυση του του δωρεάν και δημόσιου πανεπιστημίου. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν θα μας το στερήσει κανείς. Οι φοιτητικοί σύλλογοι, έχουν αποδείξει στο παρελθόν , ότι μπορούν να δώσουν μεγαλειώδεις αγώνες , που επιβάλουν τις ανάγκες των φοιτητών και φοιτητριών στο σήμερα. Συγκεκριμένα, στο Ρέθυμνο, πέρσι καλύφθηκαν όλες οι αιτήσεις σίτισης με την χρηματοδότηση που κέρδισαν οι φοιτητικοί σύλλογοι, συντονισμένοι από τις γενικές τους συνελεύσεις. Αυτοί οι αγώνες και οι νίκες δεν πρέπει να ξεχνιούνται ,αλλά είναι υποχρέωση όλων μας να θυμόμαστε ότι μέσα από το σύλλογο μας μπορούμε να αγωνιστούμε όχι μόνο για το πανεπιστήμιο των αναγκών μας , αλλά για το κόσμο των αναγκών μας! Στα προβλήματα που πλήττουν όλους και όλες μας απαντάμε συλλογικά.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ :
  • Άμεση πρόσληψη καθηγητών
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για τη κάλυψη των αναγκών του τμήματος.
  • Ανθρώπινοι Ρυθμοί σπουδών, οι καθηγητές να σέβονται τα δικαιώματα και τις ανάγκες των φοιτητών και φοιτητριών.
  • Παροχή υπηρεσιών μέριμνας σε όλους και όλες (σίτιση, στέγαση, μεταφορά)
  • Αποδέσμευση από τις πολιτικές λιτότητας της Ε.Ε
_ Ανθρώπινές συνθήκες διαβίωσης για τους προσφυγές. Ελεύθερή πρόσβασή στην εκπαίδευση. Πλήρη δικαιώματα στην εργασία και στη ζωή.
_ Κατάργηση του νομοσχεδίου Γαβρόγλου

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ :

- Να συνεδριάσει έκτακτα η Επιτροπή Σπουδών και να παρέμβει ο φοιτητικός σύλλογος, για την αναίρεση του πλαφόν των 35 ECTS, πριν την έναρξη της περιόδου δήλωσης μαθημάτων.
- Κινητοποίηση στη Κοσμητεία στις , και ενημέρωση για την πρόσληψη νέων καθηγητών.
     - Κινητοποίηση στη πρυτανεία

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις