ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

ΝΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ- ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αφού έβαλε στο στόχαστρο κάθε δημόσιο αγαθό (ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών, αεροδρομίων, ΔΕΗ) και κάθε εργατική κατάκτηση (Κυριακάτικη αργία, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό) στοχεύει και στη πλήρης διάλυση κάθε έννοιας δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Με βάση τις εντολές της ΕΕ και του ΔΝΤ για να κλείσει η 2η αξιολόγηση και να υπάρξει ρύθμιση του χρέους, ‘’πρέπει να γίνουν θυσίες’’ και να παρθούν μέτρα ύψους 4,6 δις. Σε αυτό το πλαίσιο χτυπιέται η εκπαίδευση συνολικά, όπου το καθεστώς υποχρηματοδότησης έρχεται να επιλυθεί μέσα από την επιβολή διδάκτρων και ερευνών οι οποίες αποδίδουν άμεσο κέρδος στην αγορά εργασίας. Απόρροια αυτής τη λογικής συρρικνώνονται όλες οι δαπάνες της μέριμνας, ενώ το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1000 ευρώ που δινόταν σε 6.000 φοιτητές πανελλαδικά δεν έχει δοθεί σε κανέναν από τους αιτούντες του 2016 – 2017.

Συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ρέθυμνο 630 και στο Ηράκλειο 400 φοιτητές ενώ έχουν κάνει την αίτηση τους και πληρούν τα κριτήρια, η απάντηση που δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, ήταν ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα. Φαίνεται πως το ‘’εξωφρενικό’’ κόστος του φοιτητικού επιδόματος υπερέβαινε τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Βλέπουμε λοιπόν να ιεραρχούνται πιο ψηλά οι ανάγκες των Τραπεζιτών και των χρεοκοπημένων τραπεζών από τις ανάγκες των φοιτητών και της νεολαίας. Η απόφαση του υπουργείου είναι στην ίδια κατεύθυνση των δηλώσεων του καθηγητή της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλους της της επιτροπής αξιολόγησης των πανεπιστήμιων. Σύμφωνα με την παραπάνω, κάθε φοιτητής και φοιτήτρια προπτυχιακός ή μεταπτυχιακός θα πρέπει να υποβάλει το ποσό των 200 ευρώ ως δίδακτρα ανά εξάμηνο. Διαμορφώνεται λοιπόν, ένα πανεπιστήμιο στο οποίο θα μπορούν να σπουδάσουν μόνο λίγοι από τους οποίους ακόμη λιγότεροι θα καταφέρνουν να επιβιώσουν στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας.

ΩΣ ΕΔΩ!

Οι φοιτητικοί σύλλογοι και όλοι οι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο το οποίο αδυνατεί να συνεχίσει τη λειτουργία του ομαλά, οφείλουν να σταθούν μπροστά στα γεγονότα και να διεκδικήσουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες και μαζικούς αγώνες το σταμάτημα της διάλυσης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και της καταστροφής της εργασιακής προοπτικής. Έχουμε όλοι το δικαίωμα να σπουδάζουμε με ανθρώπινους ρυθμούς, κανείς φοιτητής χωρίς το επίδομα των 1.000 ευρώ, χωρίς δωρεάν σίτιση- στέγαση και μεταφορά. Έχουμε όλοι το δικαίωμα να εργαζόμαστε πάνω στο αντικείμενο το οποίο σπουδάζουμε, κανείς και καμία στην εργασιακή περιπλάνηση και χωρίς μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων στο Ρέθυμνο μας έχει δείξει ότι όταν σταθούμε οργανωμένα και αποφασιστικά μπροστά στην επίθεση που δεχόμαστε μπορούμε να νικούμε. Σε αυτή τη πορεία καλούμε όλους τους φοιτητές/ριες σε ενιαίους μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες για το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις