ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΧΙΛΛΕΑ ΓΡΑΒΑΝΗ

Τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύτηκαν στο Τύπο δηλώσεις του καθηγητή φαρμακολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέα Γραβάνη, στις οποίες προτείνει την επιβολή τέλους εγγραφής ύψους 400 ευρώ, τα οποία θα δίνονται σε δυο δόσεις το χειμερινό και το εαρινό εξάμηνο. Ο συγκεκριμένος καθηγητής φέρει στο «βιογραφικό» του την υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο επικρατείας με το Ποτάμι (Ιανουάριος 2015) και έχει αρθρογραφήσει αρκετές φορές υπέρ των μνημονιακών πολιτικών. Πιο συγκεκριμένα, στις δηλώσεις αυτές έκανε λόγο για δυο κατηγορίες φοιτητών/φοιτητριών, αυτών που «ενδιαφέρονται» για τις σπουδές τους και είναι πρόθυμοι να καταβάλουν το ποσό και για αυτούς που «αδιαφορούν» για τις σπουδές τους και παίρνουν το δρόμο του αιώνιου φοιτητή.
Αυτή η πρόταση για επιβολή διδάκτρων, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, έρχεται υποτιθέμενα ως λύση στο υπαρκτό πρόβλημα της κρατικής υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα τελευταία επτά χρόνια, με την επιβολή εξοντωτικών πολιτικών, υπό τις προσταγές της Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., εγχώριου κεφαλαίου και τη συναίνεση όλων των κυβερνήσεων, τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας, έχουν βρεθεί σε μια κατάσταση οριακής επιβίωσης. Με τη σειρά τους τα ιδρύματα έχουν δεχθεί τις επιπτώσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών με αιχμή του δόρατος την υποχρηματοδότηση, όπου ο προϋπολογισμός τους έχει κοπεί κατά 70% και τα ιδρύματα δε μπορούν να καλύψουν ούτε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τμήματα λειτουργούν με ελάχιστο καθηγητικό προσωπικό και οι δαπάνες για τη φοιτητική μέριμνα δε καλύπτονται ή καλύπτονται από τους ίδιους τους φοιτητές/φοιτήτριες. Η πρόταση Γραβάνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το συνολικότερο σχέδιο για τη παιδεία (EU 2020, εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ), το οποίο προωθείται αυτή τη στιγμή μέσω της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, με τη μείωση εισακτέων σε υψηλόβαθμες σχολές, με την επιβολή διδάκτρων στα περισσότερα μεταπτυχιακά της χώρας καθώς και με την εντατικοποίηση και την αυταρχικοποίηση των σπουδών μας.
Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όλα τα παραπάνω αποτελούν απτές εκδοχές της καθημερινότητάς μας. Η αυταρχική στροφή επιβεβαιώνεται από την είσοδο θυρών ασφαλείας και ιδιωτικών φυλάκων για την περιφρούρηση μας, δείχνοντας ότι η πρυτανεία αποβλέπει σε ένα αποστειρωμένο ίδρυμα, με πειθαρχημένους σπουδαστές και όχι σε ίδρυμα βασισμένο στις ανάγκες της κοινωνίας και των φοιτητών/τριών του. Χαρακτηριστικά, αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα με τις ελλείψεις μόνιμου καθηγητικού προσωπικού, οι οποίες μας πάνε, με πολλαπλό τρόπο, αναγκαστικά πίσω στις σπουδές μας και όχι η «αδιαφορία» μας όπως διατείνεται ο Γραβάνης. Ακόμη, τα προγράμματα σπουδών έχουν εντατικοποιηθεί (αλυσίδες μαθημάτων, αρνητική βαθμολογία, συνεχή διαγωνίσματα), δημιουργώντας έναν φοιτητή, ο οποίος εκπαιδεύεται, διαμορφώνεται και εφοδιάζεται για να ανταπεξέλθει στον σύγχρονο κοινωνικό κανιβαλισμό. Επίσης, η έλλειψη φοιτητικής μέριμνας και δη δημόσιας και δωρεάν φοιτητικής κατοικίας, εμποδίζει μια μερίδα φοιτητών/τριών να συνεχίσει τις σπουδές της. Δε θέλουμε καν να φανταστούμε την κατάσταση που θα δημιουργηθεί αν περάσει η απαράδεκτη πρόταση του Γραβάνη.
Ως ΑΕΠ-ΕΑΑΚ θεωρούμε ότι δηλώσεις σαν και αυτές πρέπει να καταδικαστούν τόσο από τους φοιτητικούς συλλόγους όσο και από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ακόμα, τέτοιες δηλώσεις παραβιάζουν τη συνταγματική κατοχύρωση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, για την οποία το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει και έχει κερδίσει πολλές μάχες ενάντια σε όσους προσπάθησαν να καταργήσουν το δικαίωμα αυτό. Γιατί για εμάς η κατοχυρωμένη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση είναι δικαίωμα για όλους/ες και όχι προνόμιο. Η παρακαταθήκη των μεγαλειωδών αγώνων και των καταλήψεων που το φοιτητικό κίνημα στη Κρήτη έδωσε και κέρδισε τα τρία προηγούμενα συνεχόμενα χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς. Με πυξίδα αυτούς τους αγώνες θα πορευτούμε και το επόμενο διάστημα αν τεθεί αυτό το δικαίωμα υπό αμφισβήτηση. Τέλος, αυτές οι δηλώσεις δε μας βρίσκουν απλά αντίθετους, μας βρίσκουν εξοργισμένους. Καλούμε τους φοιτητές/τριες σε ενιαίους, μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες για ένα Πανεπιστήμιο των ονείρων μας και των αναγκών μας.

Καλούμε σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία για τα δίδακτρα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και τη μέριμνα με επιβολή της παρουσίας του καθηγητή Γραβάνη για τις απαράδεκτες δηλώσεις την Πέμπτη 11/5 στις 11:00


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις