ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ


Στην εποχή της μεγαλύτερης κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος,που έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή και ολομέτωπη επίθεση στον κόσμο της εργασίας, προφανώς και το πανεπιστήμιο δεν θα μπορούσε να είναι ξεκομμένο από όλη αυτή την κατάσταση. Την επίθεση αυτή από τη μία τη βιώνουμε στα ζητήματα μέριμνας με την εισχώρηση ιδιωτικών επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο (Γευσήνους,ιδιωτικοποίηση εστιών,μεταφορά) που κερδοφορούν εις βάρος των φοιτητών/ριων.Από την άλλη, βλέπουμε το γνωστικό μας αντικείμενο συνεχώς να τροποποιείται προς μια κατεύθυνση θετικοποίησης της επιστήμης της Ψυχολογίας.
ΘΕΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;;;
Βλέπουμε τα προγράμματα σπουδών να αναπροσαρμόζονται βάσει των αναγκών, που υπάρχουν στην αγορά και στις επιχειρήσεις στην εκάστοτε χρονική περίοδο. Συγκεκριμένα, κάποια μαθήματα έχουν περισσότερα ECTS αποκτώντας έτσι μεγαλύτερη βαρύτητα και θεωρούνται αυτομάτως πιο σημαντικά από κάποια άλλα. Το Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις έρευνες, που γίνονται στο πανεπιστήμιο εντός του τμήματος, οι οποίες εξυπηρετούν τις ανάγκες διαφόρων εταιριών και οι καθηγητές συνεργάζονται με αυτές. Παράλληλα ο/η φοιτητής/ρια μέσω του προγράμματος σπουδών εξαναγκάζεται να μπαίνει σε ένα διαρκές κυνήγι μονάδων ECTS δημιουργώντας έτσι ένα κλίμα ανταγωνισμού με τους συμφοιτητές/ριες του/ης. Ουσιαστικά τα ECTS αποτελούν «πληρωμή» για τη δουλειά που θα κάνει ο/η φοιτητής/ρια και για το πόσο αποδοτικός/η θα είναι. Ωστόσο, παρά την εικόνα και τον μύθο, που καλλιεργείται εντός του τμήματος, για το ότι όποιος/α εξασφαλίζει περισσότερα ECTS και είναι αποδοτικός/η θα εξασφαλίσει και το εργασιακό του μέλλον,καταρρίπτεται. Οι πανεπιστημιακοί υπότροφοι, που υπάρχουν στο τμήμα μας, αντικατοπτρίζουν πολύ καλά το εργασιακό μέλλον που μας περιμένει, που δεν είναι άλλο από το καθεστώς της απλήρωτης και επισφαλούς εργασίας.
ΜΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ;;;
Τέλος, όταν τα μεταπτυχιακά απαιτούν τεράστια ποσά για δίδακτρα αναδεικνύονται πολύ ξεκάθαρα οι ταξικοί φραγμοί που υπάρχουν. Δηλαδή, δεν θα μπορέσουν όλοι/ες να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, άρα θα αποτελούν πιο φθηνό και πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμο εργατικό δυναμικό, δεύτερης κατηγορίας. Να σημειωθεί πως υπάρχουν και φοιτητές/ριες που δεν θα καταφέρουν να τελειώσουν τις σπουδές τους γιατί αδυνατούν να καλύψουν και οικονομικά τους έξοδα ή θα αναγκαστούν να δουλέψουν για να τα καταφέρουν. Επομένως, απέναντι στην επίθεση, που βιώνουμε ως πληττόμενη πλειοψηφία πρέπει να απαντήσουμε συλλογικά.
Καλούμε σε Γενική Συνέλευση του τμήματος την Τρίτη 6 Δεκέμβρη στις 2.30 στο μικρό αίθριο, να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις και να επεξεργαστούμε το νέο πρόγραμμα σπουδών, που θέλουν να μας επιβάλλουν. Να αποτελέσουμε εμπόδιο στα σχέδια ΕΕ,κεφαλαίου για ένα πανεπιστήμιο επιχείρηση παραγωγής σύγχρονου εργατικού δυναμικού βάσει των αναγκών τους. Εμείς οι ίδιοι/ες να μπούμε στη διαδικασία να παράξουμε γνώση μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες, από τα κάτω για μια Ψυχολογία, που δεν θα λειτουργεί ως εργαλείο υποταγής αλλά ως ένα χειραφετιτικό εργαλείο στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός άλλου κόσμου!

                                                Η οργή δε μετριέται σε ECTS!!!
                   Όλοι-ες στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΡΙΤΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
                   14:30 στην αίθουσα Δ2Β


                 ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 
                 ΕΑΑΚ Ψυχολογίας..



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις