ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ- Η ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ!

Στο ασφυκτικό περιβάλλον του 3ου Μνημονίου, στο οποίο η ανεργία στη νεολαία ξεπερνάει το 60%, ο αριθμός των νέων που έχουν αποφοιτήσει και έχουν αποστείλει βιογραφικά για την εύρεση άσχετης, με το αντικείμενο τους δουλειάς, συνεχώς αυξάνεται (ενδεικτικά είναι τα ποσοστά ανεργίας στους απόφοιτους των κοινωνικών και οικονομικών σπουδών). Αυτό αποτελεί φαινόμενο, το οποίο συντηρείται από τα Voucher και τα πεντάμηνα προγράμματα ΕΣΠΑ, χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κάτω από τις επιταγές της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης, να προωθήσει την αντιδραστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Μια μεταρρύθμιση, η οποία εντάσσεται στη στρατηγική επιδίωξη του κεφαλαίου για μείωση του κόστους, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται, τόσο με την ελαστικότητα των σχέσεων εργασίας όσο και με την διάλυση των κοινωνικών παροχών (“κοινωνική πρόνοια”, σύνταξη, ιατροφαρμακευτική κάλυψη). Η ασφάλιση από κοινωνική, γίνεται ατομική, δηλαδή ανταποδοτική σε όσους μόνο μπορούν να καλύψουν τις αντίστοιχες ανάγκες (πχ. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).
Ένας νέος δηλαδή, θα πρέπει να συνηθίσει την χαμηλόμισθη και εργασιακή ανασφάλεια. Δεν θα έχει κανένα συνδικαλιστικό δικαίωμα, καθώς δεν αναγνωρίζεται καν ως εργαζόμενος. Η εργασία γίνεται απασχόληση και με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιείται η εργοδοτική υπερεκμετάλλευση (μισθοί κάτω των 500 ευρώ).


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΕ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ

Τον τελευταίο καιρό, η πρόσληψη 5μήνων αρχαιολόγων από τους δήμους και η αξιοποίησή τους για επίβλεψη των εργασιών της ανασκαφής, αφενός παραγκωνίζει τις υπηρεσίες αρχαιοτήτων και αφετέρου επιδιώκει να απαξιώσει και να ακυρώσει τη συλλογική σύμβαση εργασίας, που υποχρεούνταν να υπογράψουν από τον σύλλογο εκτάκτων αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ).Ενώ, η συμμετοχή σε τέτοια προγράμματα δεν συμπεριλαμβάνεται στην προϋπηρεσία τους και δεν ασφαλίζονται με τον κωδικό ενσήμων που ισχύει για τον κλάδο. Με αυτό τον τρόπο και σε συνδυασμό με παρόμοιες προσλήψεις σε όλους του κλάδους από τις υπηρεσίες αρχαιοτήτων, η ανάδειξη, η προστασία και η μελέτη της πολιτιστικής κληρονομιάς απαξιώνεται και οι κύριοι δημόσιοι φορείς ολοκλήρωσης του έργου αυτού, υποβαθμίζονται περαιτέρω. Έτσι λοιπόν φοιτητές, απόφοιτοι του τμήματος ιστορίας και αρχαιολογίας και γενικότερα της Φιλοσοφικής σχολής βυθίζονται στην ανεργία, περιμένοντας να προκηρυχτούν θέσεις εργασίας , είτε μέσω ΑΣΕΠ είτε μέσω της αρχαιολογικής υπηρεσίας και των δήμων.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ανταπεξέλθουμε στο “σύγχρονο” κοινωνικό μεσαίωνα, που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε, είναι ως φοιτητές/μελλοντικοί εργαζόμενοι να συσπειρωθούμε στους φοιτητικούς μας συλλόγους και να αγνωνιστούμε ενάντια στις ελαστικές μορφές εργασίας (5μηνα προγράμματα) και την προωθούμενη από την κυβέρνηση, αντί-ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Σε αυτή τη μάχη καλούμε όλους τους μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας, να πάρουν θέση και μαζί να παλέψουμε για:

  • Ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα, κατάργηση του ΠΠΔΕ, ιατρική ασφάλιση των αρχαιολόγων σε ανασκαφές και όλων των φοιτητών.
  • Πλήρης-ασφαλισμένη δουλειά για όλους, κατάργηση της μαύρηw και επισφαλούς εργασίας, με αυστηρές ποινές για τους εργοδότες, ενιαίες σχέσεις εργασίας.
  • Για το καθολικό δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη.
  • Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Η ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα.
  • Απαιτούμε: μη εφαρμογή των αντιασφαλιστικών κατευθύνσεων της ΕΕ. Ρήξη/έξοδο/αποδέσμευση από ευρώ και ΕΕ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις