ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ!

Το νέο ασφαλιστικό που θέλει να φέρει προς ψήφιση στην Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί στην εξόντωση κάθε κοινωνικής κατάκτησης και εργασιακού δικαιώματος. Το νομοσχέδιο αυτό δεν πρόκειται απλά για μια τροποποίηση του ασφαλιστικού συστήματος αλλά για μια συνολική αναδιάρθρωση αυτού, στα πλαίσια του ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Μπορεί τα μέτρα αυτά να φαντάζουν μακριά από την νέα γενιά ωστόσο δεν έρχονται για να επιβαρύνουν μόνο τους ήδη εργαζόμενους και συνταξιούχους. Η νέα γενιά βρίσκεται στο κέντρο αυτής της επίθεσης. Ωστόσο ποιές πολιτικές εκφράζει το νέο ασφαλιστικό και με ποιο τρόπο συγκεκριμένα πλήττει και την νεολαία;

Το νέο ασφαλιστικό κινείται στα πλαίσια της ευρωμνημονιακής πολιτικής των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων και εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Το κεφάλαιο δηλαδή, τα συμφέροντα του οποίου εξυπηρετεί ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ , προσπαθεί να υπερβεί την κρίση του σε βάρος των εργαζόμενων ενώ παράλληλα αυξάνει τα κέρδη των εργοδοτών. Τα λαϊκά στρώματα, οι άνεργοι-ες και οι νεοεισερχόμενοι-ες στο χώρο εργασίας θα πλήττονται άμεσα. Θα είναι αδύνατον πλέον να καταβάλουν τις υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές με αποτέλεσμα να ωθούνται στην μαύρη και επισφαλή εργασία. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα που θα νομιμοποιεί και θα μονιμοποιεί μια νέα μορφή εργασίας. Μια εργασία ανασφάλιστη, προσωρινή σε 5μηνα προγράμματα voucher χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα όπου τα κέρδη του εργοδότη μπαίνουν πάνω ακόμα και από την ανθρώπινη ζωή. Η παγίωση αυτής της κατάστασης θα ανοίξει τον δρόμο στις ιδιωτικές εταιρίες ασφάλισης. Η ασφάλιση λοιπόν μετατρέπεται από κοινωνικό αγαθό σε ατομική υπόθεση, ένα ακόμη πεδίο κερδοφορίας των εταιριών.

Ωστόσο οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πηγαίνουν κόντρα στη πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιώντας το 3ο μνημόνιο. Οι μαζικότερες και πιο αποφασιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών στην Αθήνα, εδώ και πολλά χρόνια, ήρθαν να προστεθούν στην δυναμική απεργία της 4ης Φλεβάρη και να αναδείξουν τη δυνατότητα να ακυρωθεί το αντιλαϊκό ασφαλιστικό προσχέδιο. Η έκταση των κινητοποιήσεων, η διάρκεια, το γεγονός ότι εκδηλώθηκαν πολύ πριν το νομοσχέδιο έρθει στη βουλή δείχνουν πως οι εργαζόμενοι-ες και ο λαός συνειδητοποιούν πως μέσα στα πλαίσια της ΕΕ και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας ο κόσμος της εργασίας και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να επιβιώσουν. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λύσει στα προβλήματα μας, παρά ο δικός μας αγώνας, η συσπείρωση και η πάλη για την ανατροπή της επίθεσης.


Πώς απαντάμε όμως σε αυτήν την επίθεση. Οι φοιτητικοί σύλλογοι, μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες, τις γενικές μας συνελεύσεις, να πάρουν αποφάσεις και να ενισχύσουν τον πανεργατικό ξεσηκωμό για εργασία, ασφάλιση, περίθαλψη πρόνοια, κατάργηση της επισφαλούς εργασίας. Με συντονισμό από τα κάτω η νεολαία, οι εργαζόμενοι-ες, οι άνεργοι-ες, η φτωχή και μεσαία αγροτιά πρέπει να εμποδίσουν στην πράξη το αντί-ασφαλιστικό έκτρωμα με καθολικό αίτημα την δημόσια ποιοτική κοινωνική ασφάλιση και τη δημόσια δωρεάν ποιοτική περίθαλψη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις