«Για φιλόλογος ξεκίνησα, αλλά δεν…»

     Μπορεί το τρέχον εξάμηνο να ξεκίνησε υπό διαφορετικές συνθήκες που φαντάζουν ευνοϊκές, αλλά η πραγματικότητα διαψεύδει κάθε προσδοκία μας. Στο χειμερινό εξάμηνο, οι αρχαιολόγοι έχασαν τα εργασιακά τους δικαιώματα, στο εαρινό όμως ήρθε η ώρα για όλους τους υπόλοιπους φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής, αυτή τη φορά όχι με Φ.Ε.Κ. αλλά με το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (Π.Π.Δ.Ε). Ένα μέτρο, το οποίο αφαιρεί από τους εισακτέους των τμημάτων μας του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014 κ’ εξής, το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος με το τέλος φοίτησής τους και να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ, δηλαδή να μην μπορούν να διοριστούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η μόνη προϋπόθεση για την παροχή διδακτικής επάρκειας είναι η επιλογή οκτώ προαπαιτούμενων μαθημάτων, που ορίζονται ανάλογα με την εξωτερική αξιολόγηση κάθε τμήματος, εκτός οδηγού σπουδών. Μόνο τυχαία δεν είναι αυτή η κίνηση, καθώς αποτελεί απτή επιταγή των μνημονιακών πολιτικών, με στόχο όχι μόνο την «εκκαθάριση» των προσλήψεων εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά έχει και  άμεση σχέση με τη Συνθήκη της Μπολόνια, η οποία ορίζει την αντικατάσταση της τετραετούς φοίτησης από το μοντέλο του bachelor (3+1), το οποίο πιστοποιεί το γνωστικό αντικείμενο και από το μοντέλο του master (4+1), το οποίο κατοχυρώνει συγκεκριμένη ειδίκευση. Δε μιλάμε, λοιπόν, μόνο για μία συνεχούς επανεξειδίκευση κι επανακατάρτιση, αλλά μιλάμε για μία περαιτέρω ενίσχυση της εντατικοποίησης των φοιτητικών μαζών, που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός μοντέλου αποφοίτου-πειθήνιου «ανταγωνιστικού» εργαζομένου. Στην ουσία ακυρώνονται όλοι οι κόποι μας, από την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, μέχρι το ίδιο το πτυχίο.
     Η υποβάθμιση του πτυχίου έρχεται σε συνάρτηση με τη γενική υποβάθμιση των όρων σπουδών μας. Ακόμα και η άρση των πλαφόν γι’ αυτό το εξάμηνο, δεν αποτελεί ουσιαστική λύση, αλλά έχει έναν καθαρά διαχειριστικό ρόλο, εφ’ όσον δεν έχει καν οριστική εφαρμογή και αποτελεί ένα πείραμα, σύμφωνα μάλιστα με τα λεγόμενα των καθηγητών. Ο φοιτητής, δηλαδή, παίρνει τη θέση του «πειραματόζωου» για να εξεταστεί η βιωσιμότητα των τμημάτων. Τέτοιες λογικές δεν μας καθησυχάζουν, αλλά δείχνουν ότι η οριστική κατάργηση τους είναι ο μόνος δρόμος, τη στιγμή που ΔΑΠ και ΠΑΣΠ έβλεπαν οτιδήποτε εκτός της ασήμαντης διεύρυνσης τους σαν ουτοπικό σενάριο, καλλιεργώντας αυτή τη λογική και στα αμφιθέατρα.
     Το αποκορύφωμα, όμως, αυτής της ολοκληρωτικής επίθεσης ήταν ο αποκλεισμός 203 συμφοιτητών μας με την έναρξη του Εαρινού Εξαμήνου από το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης, που έγινε στο βωμό της αποπληρωμής του παράνομου χρέους, το οποίο μόνο ως έγκλημα μπορεί να χαρακτηριστεί. Με άλλα λόγια, ένα τελειωτικό χτύπημα στη συνολική εξαθλίωση της φοιτητικής κοινότητας, αφού το κράτος υποχρεώνει ένα Πανεπιστήμιο να κόβει τις βασικές και ανθρώπινες παροχές. Ύστερα από κινητοποιήσεις των φοιτητών τόσο στην Πρυτανεία στο Ηράκλειο όσο και στην Πρυτανεία στο Ρέθυμνο με απόφαση Γενικών Συνελεύσεων των τμημάτων του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου, το πρόβλημα της σίτισης επιλύθηκε, παρόλο που ο Πρύτανης και η Αντιπρύτανης, δεν έδειξαν καμία προθυμία να συζητήσουν με το ίδιο το φοιτητικό σώμα.
    Σαν ΑΕΠ-ΕΑΑΚ, απέναντι σε όλες αυτές τις πολιτικές και τις λογικές ανάθεσης και αναμονής στεκόμαστε ενάντια και καλούμε όλους τους φοιτητές να παλέψουμε όλοι μαζί για τα αυτονόητα και αναφαίρετα δικαιώματα μας, ώστε να διεκδικήσουμε ένα Πανεπιστήμιο που θα εξασφαλίζει αυτά που χρειαζόμαστε!!!

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
- ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Π.Π.Δ.Ε.
- ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΑΦΟΝ
- ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ-ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
- ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ Ε.Ε.-ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩ, ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

“…γιατί εμείς αδερφέ μου δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε από τον κόσμο, εμείς αδερφέ μου τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο…”
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

 ΕΑΑΚ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις